Mine havebøger

2016
Lidt sløv indsats her på siden, men livet går nogle gange i andre retninger, jeg har danset en del og rejst med på nogle danserejser i Europa mm.

Jeg har dog fundet Havens blå bog af Anne Just for et par år siden, havde efterlyst den på Bogbasen og den er så smuk, den bliver ikke læst ret meget i, men jeg er glad for at have den. Den står godt på hylden sammen med en del andre bøger af Anne Just og Camilla Plum. 

2011
Jeg er de seneste 2-3 år fået en stor interesse i haven og har fundet ud af at der er skrevet så meget spændende litteratur omkring dette emne. Så jeg har øjnene åbne og kikker på havebøger overalt og nogle af dem har jeg været nødt til at eje selv.


Mine yndlingshavebøger må dem af Anne Just. Jeg har fået fingrene i de fleste af hendes bøger, MEN jeg mangler stadigvæk Havens blå bog. Jeg forsøgt at skaffe den forskellige steder, men endnu er det ikke lykkedes!!!  

Så hvis du vil af med din bog eller kender en der vil sælge bogen, så sig endelig til. Mine havebøger – Rækkefølgen er tilfældig og giver ikke udtryk for min holdning til bogen. Jeg kommenterer kun bogen hvis den gør indtryk ellers linker jeg til en omtale fra forlaget mfl. Dvs. det med blåt er mine egne ord. 


Peter Olesen: 10 eventyrlige haver. 136 sider, Thaning & Appel 2007.
Smuk bog med smukke historier og billeder. Peter Olesen har samlet 10 meget forskellige haver af stort set ukendte mennesker. De ti eventyrlige haver er: Krydderurte-, Skulptur-, Vand-, Skov-, Arkitektur-, Hule-, Bi-, Udsigts-, Gartner- og Fjordhaven. Alle fotos er taget i den lyse tid, med forskellige fokusområder, med menneskerne som bor og pusler i haven. Både billeder og tekst udstråler ro og veltilpashed, flot fotograferet af Henrik Bjerregrav.

Camilla Plum: Camillas havebog. 320 sider, JP/Politikens Forlagshus A/S København 2009.
Endnu en flot bog fra Camilla Plum, som beskriver alle mulige og umulige planter i køkkenhaven og drivhuset. CP skriver med sin sædvanlige varme om planter, som om det er de kæreste venner, der skal passes og værnes om. Her er alt fra det lille frø over planten og høsten af frugten. Der er så mange smukke billeder af små spirer, brun jord, hvidløg, chili, enkelte ærter, de flotteste røde tomater og til slut latyrus.

Ken Thompson: Din bog om ukrudt – Hvordan du håndterer havens uopdragne planter. 192 sider, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2009.
Ok bog om ukrudt, kort gennemgang af de fleste samt farvebilleder. Bliver brugt som opslagsbog og har ligget på hylden på badeværelset de sidste 2 år og det er ikke en tilfældighed.

Camilla Plum: Blomster. 351 sider, Gyldendals Bogklubber 2006.
Skøn bog med et kæmpe blomsterflor fra Camilla Plums have. Grundig fortælling om årets gang i haven med ideer til løg, stauder, blomster og buske på hendes sædvanlige farverige facon og med smukke billeder.
Enten elsker man Camilla Plum og hendes overdådige sprog og ordvalg ellers ”hader” man hende. Jeg hører til fanskaren og ser hendes som en af mine store haveguruer. ”Blomster” ligger også året rundt på hylden på mit badeværelse og jeg læser i den indimellem og hygger mig. Læs mere
Fuglebjerggaard


Signe Wenneberg: Morgenfruer og løjtnantshjerter.  En havehuskebog - uge for uge. 222 sider, Gyldendals Bogklubber 2007.
Praktisk gennemgang af haven året rundt, uge for uge. Kapitlerne er fyldt med gode råd og ideer og viser Signe Wennebergs store glæde for haver. Så det ikke kun bliver et hårdt og surt arbejde men også en nydelse af haven for børn og voksne. Den største mangel i denne bog er at jeg mangler sider til at skrive mine egne noter uge for uge eller i hvert fald bare måned for måned. Læs mere Signe Wenneberg  

Arne Kronborg: Med jord og hjerte – en havedagbog. 240 sider, Klematis 2006.
Købt antikvarisk for et par år siden, da jeg manglede en kalender at skrive havedagbog i. Fine artikler med flotte fotos til af Claus Dalby (det har jeg først lige opdaget pt). Jeg har skimmet flere artikler, men har ikke brugt bogen til inspiration, nok en fejl fra min side. 

Claus Dalby: Den levende have. 144 sider, Forlaget Klematis 2004.
Købt antikvarisk i efteråret, da jeg havde lånt bogen på biblioteket og syntes at bogen var lækker og med gode ideer. Så den måtte jeg eje. Claus Dalby kan noget med at sætte sider op med flotte farvesammensætninger. CD bruger som udgangspunkt sin have i Risskov med mange forskellige stauder og sommerblomster. CD viser gode ideer i haven, bl.a. forårsløg og bunddække, beskæring af Riddersporer og Roser samt opbinding af Latyrus og Dahlia. Læs mere Claus Dalby


Claus Dalby: Mit haveliv. 352 sider, Klematis 2010.
Denne bog er bare så lækker, stor og tung. En rigtig Claus Dalby bog, som har haft godt af samværet med Anne Just og hendes kæmpe blomsterviden. Mange dejlige sider om CD’s have i Risskov med overdådige mængder, farver, faconer, farvesammesætninger af forårsblomster, roser, klematis og mange mange flere planter. Bogen er signeret af Claus Dalby og købt direkte gennem hans forlag, hvorved man sparer at betale porto. 


Claus Dalby: Et haveår. Ca. 500 sider, Klematis 2010.
En havedagbog født med kun forord! Resten af bogen består af sider med to dage på én side samt MANGE SMUKKE helsides billeder af årets gang i haven. Igen er billederne afstemt i form og farve dag for dag. Mærkeligt at få en bog, hvor jeg selv skal skrive ALT det vigtige – for mig;-)
Bogen er signeret af Claus Dalby og købt direkte gennem hans forlag, hvorved man sparer at betale porto. 


Anne Just: Havens blå bog. Klematis 2004.
Igen en smuk bog fra Anne Just’s hånd. Kompositioner af blå blomster i alle størrelser og former, så det lige bliver prikken over i’et og ligner en million!
Som tidligere skrevet, så står denne bog øverst på min ønskeseddel og jeg håber at det vil lykkes mig at finde den. Se mere
 Anne Just og Haven i Hune Hugo Lykke: Gamle rose. 122 sider, Politikens forlag i samarbejde med Det Danske Haveselskab 2008.
Smuk bog om over 200 forskellige roser og deres historie. Hugo Lykke gennemgår mange af hans yndlingsroser både mht. pleje, beskæring og deres forskellige fortrin. Hugo Lykke er også en rigtig dygtig fotograf og har taget alle billederne i bogen
Jeg kan varmt anbefale at komme med på en gratis havevandring med Hugo Lykke i hans egen store smukke og imponerende rosenhave, i forbindelse med hans rosenplanteskole, i Søby på Djursland, hvor han øser ud af sin kæmpe viden om sine roser i deres rigtige omgivelser. Det er også muligt at købe mange slags roser af egen avl og få alle mulige informationer omkring den enkelte rose. Kik selv på
 Hugo Lykkes rosenplanteskole


Isabella Smith: Blomster og Buketter – så, dyrk, høst og bind selv de skønneste buketter fra forår til efterår. 224 sider, Gyldendals bogklubber 2008.
Smuk bog, flot illustreret med fotos af smukke buketter og opsatser. Isabella Smith giver gode ideer om hvilke blomster man kan dyrke i haven i store mængder, så der er nok af snitblomster til buketterne. Bl.a. blomster fra frø, tulipaner, ærteblomster, dahlia, roser og pynt. Se frøudsalg mm på Isabella Smith
 
Claus Dalby og Hanne Ploug: Blomster fra haven – dyrkning til buketter og dekorationer. 140 sider, Klematis 2008.
Endnu en smuk bog fra Claus Dalby hånd. Blomster og buketter i afstemt farver lige med det, der ekstra touch som gør at det ligner et kunstværk. Igen er vi i Claus Dalbys have, hvor hans brugskunst og fotos forskønner buketterne. 

John Seymour: Den nye selvforsynende have. Den komplette illustrerede guide til at plante, dyrke, opbevare og konservere frugt og grønt fra egen have. 255 sider, Gyldendal 2009.
Lækker opslagsbog for enhver. Her står alt omkring dyrkning i dit have, ideer og tips til alt du troede at du vidste eller ikke vidste at du skulle vide noget om. Jeg kommer let til at blive afledt og kommer ustandselig til at kikke på en tilfældig side, mens jeg leder efter noget andet. En rigtig tidsrøver, men af den rigtige slags. For mig en basis bog, som jeg måtte vente længe på, da den gamle udgave var udsolgt og der skulle komme denne nye bog. 

Julia Mincarelli & Birgitta Wolfgang Drejer: Indret ude, stemningsfulde haver. 270 sider, Gyldendals bogklubber 2009.
Stor og dejlig bog, som overvejende er fyldt med flotte fotos af forskellige møbler i meget forskellige haver. Der er kun lidt tekst og flere opskrifter på lækkerier. Bogen er skrevet og fotograferet af et dansk søskendepar. Nok et fejlkøb fra min side.  Disse fire bøger er lånt på biblioteket og er skimmet: 


 
1 kommentar:

 1. Skønne bøger :-)

  Jeg er vild med Anne Just - specielt hendes første havebog "Et År i min Have", som er for begyndere, men den inspirerer mig altid, og jeg finder altid det magiske i havearbejde, når jeg læser den.

  Bogen om de blå blomster har jeg også - dog ikke en af hendes bedste bøger efter min mening. Men alligevel dejlig, da hun altid formåede at skrive på en helt speciel og begejstret måde.

  'Blomster' af Camilla Plum er et must - hun kan det der med at formulere sig ligetil og på en måde, så man ikke kan undgå at trække på smilebåndet :-)

  'Stauder - 32 opskrifter....' er skrevet af min gode ven og kollega, Birgit Reimer, en fantastisk bog, der på en nytænkende måde beskriver forskellige typer staudebede.

  God læsning :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt at du er her og lægger en kommentar;-). Jeg svarer på den hurtigst muligt, men skal lige ind fra haven. Kh Lone